Cu siguranță că nu știai că lipsa anumitor vitamine și minerale pot declanșa și agrava simptomele insomniei. De fapt, relația dintre vitamine și calitatea somnului a fost destul de dificil de explicat de către oamenii de știință.
Corpul nostru are nevoie de un nivel destul de ridicat de vitamine și minerale pentru a fi cel mai sănătos și a funcționa în mod corect.
O carență în aceste alimente duce deci la mai multe simptome printre care și pierderea somnului.
Vitamina B12
Adevărul este că relația între problemele cu somnul și vitamina B12 încă se mai studiază. Până acum s-a spus că această relație posibilă poate implica și unele patologii precum depresia și că poate declanșa episoade mari de insomnie.
Una din cele mai puternice ipoteze este că o carență în vitamina B12 poate duce la agravarea simptomelor de depresie.
Vitamina D
Carența în vitamina D este în mare parte cauzată de lipsa de expunere la soare. Atunci când nivelul de această vitamină este mai scăzut, pot apărea probleme cu somnul. Se pare că un nivel neregulat de vitamina D, fie hipovitaminoză, fie hipervitaminoză este legat de problemele cu somnul. Experții mai precizează că un exces de vitamina D poate să fie legat de o stare de somnolență în timpul zilei.
Dar, conform unor cercetări, cu cât corpul nostru primește mai puțină vitamina D, cu atât îi este mai greu să adoarmă.
Fierul
Carența în fier sau anemia pot declanșa foarte multe simptome. Anemia ne poate face mai vulnerabili în fața sindormului picioarelor neliniștite, o afecțiune caracterizată de mișcarea inconștientă a membrelor pe timp de noapte. Cu cât nivelul de fier este mai mic, cu atât calitatea somnului este mai afectată.
Atunci când organismul nu are destul fier, nu poate produce triptofanul, un aminoacid care este necesar pentru producția de melatonină și de serotonină. Serotonina are un impact direct asupra dispoziției, cogniției și comportamentului. Iar melatonina afectează în mod direct ciclul somnului.
Serotonina este esențială pentru un somn de calitate, dar atunci când fierul lipsește, totul începe să lipsească.
Dacă vrei să mărești aportul de fier din organism, va trebui să consumi alimente precum carnea roșie, spanacul și vitamina C.
Magneziu
Acest nutrient este cel care te ajută să reglezi ritmul circadian, care este important în timpul ciclului veghe -somn. Mai multe studii au ajuns la concluzia că magneziul este cel care ajută la destinderea mușchilor și care favorizează un somn profund.