4 lucruri pe care trebuie să le cunoști atunci când vrei să fii un bun părinte. Stilul parental pe care îl aplicăm cu copiii noștri va determina fericirea lor viitoare. Prin urmare, este o idee bună să știi care sunt cheile unui bun parenting, cele care le permit să se dezvolte sănătoși și fericiți.
A fi responsabil pentru bunăstarea și dezvoltarea unei persoane poate fi amețitor sau perceput drept un lucru foarte greu. Când vine vorba de exercitarea maternității sau paternității, pot apărea îndoieli nesfârșite: mă descurc bine? Sunt prea dur? Sau poate prea permisiv? Îi ofer copilului meu suficientă fericire? Să pui toate aceste întrebări este firesc. Într-adevăr, practicarea unui bun parenting este mai ușoară decât pare. Iată câteva chei pentru o educație parentală respectuoasă.
Pentru a realiza acest lucru, este suficient să fie clare obiectivele și pașii de urmat. În primul rând, ne imaginăm că fiecare părinte își dorește copiii să fie fericiți, respectuoși și să aibă succes.
De ce ai nevoie pentru a fi un părinte mai bun?
De iubire. Dragostea ar trebui să fie întotdeauna temelia parentală. O iubire necondiționată care se traduce prin înțelegere, acceptare, răbdare și sprijin. A iubi un copil necondiționat înseamnă a-l cunoaște în profunzime, a-i înțelege nevoile și a le răspunde așa cum are nevoie de ele. Înseamnă și să ne abandonăm așteptările personale ca părinți pentru a fi disponibili în fața realității pe care ne-o prezintă copilul.
De respect. Respectul trebuie să fie prezent în toate relațiile umane și cu atât mai mult într-o relație la fel de importantă precum cea dintre părinți și copii. Cu toate acestea, uneori faptul că toți copiii sunt copii ne face să presupunem că aceștia merită un tratament diferit. A fi mai tânăr și a avea nevoie de îndrumare și limite nu înseamnă că acestea nu ar trebui aplicate cu respect și considerație.
Țipetele, amenințările sau insultele nu își au locul într-o bună educație parentală. Nici atitudinile de dispreț sau indiferență.
De favorizarea dezvoltării copilului. Stimularea intelectuală a copilului este un aspect fundamental al muncii părinților. Într-adevăr, constă în a oferi oportunități de învățare prin diferite materiale, jocuri, spații și activități în funcție de vârstă.
Însă, dincolo de asta, cultivarea dezvoltării unui copil implică oferirea resursele personale și instrumentelor de care au nevoie pentru a funcționa în viață. Stimă de sine, încredere, perseverență, rezistență… Încurajarea tuturor acestor abilități este la fel de importantă ca și învățarea micuțului să citească sau să-și lege pantofii, deoarece acestea sunt cele care vor contribui la fericirea lui viitoare.
De îndrumarea comportamentului copilului. Meseria unui părinte este aceea de ghid care orientează și direcționează calea, sprijină în căderi și încurajează să continue. Modelarea comportamentului unui copil este o muncă de zi cu zi care se dezvoltă mai întâi dând un exemplu. Astfel, ai grijă mereu de propriul tău comportament, de cuvintele tale, de reacțiile tale și de modul în care interacționezi cu copilul tău și cu ceilalți, pentru că tu ești principalul lor model.
Limitele, pe de altă parte, sunt necesare și benefice. Copilul tău ar trebui să aibă reguli clare de urmat și să cunoască consecințele nerespectării lor .