Cu siguranță că știi care sunt cele mai frecvente greșeli făcute de părinți. Cine spune că parenting-ul este simplu îți spune povești, pentru că este o provocare uriașă și este ușor să faci greșeli.
Multe aspecte converg aici, precum provocarea pe care o aduce copilul în deplina sa singularitate (toți copiii sunt diferiți), precum și propriile noastre idei despre ce este bine sau ce funcționează. Momentul de viață în care cineva se află exercită și el o influență.
La aceasta se adaugă și părerea bunicilor, mătușilor și vecinilor, pe lângă profesori și medicul pediatru. Oricum ar fi, a face greșeli în educația parentală este inevitabil. Să vedem împreună care sunt cele mai frecvente erori și cum se manifestă consecințele acestora în timp.
Cele mai frecvente greșeli de parenting
Greșelile se datorează uneori ignoranței, alteori sunt rezultatul improvizației. Motivele pentru care acționăm și intervenim în educația copiilor sunt multe. Prin urmare, nu suntem scutiți de a greși.
Autoritarismul
O educație prea autoritară presupune un exces de control, rigiditate, puține semne de afecțiune și pedeapsa ca măsură recurentă. Pe termen scurt, ne confruntăm cu copii ascultători care sunt de fapt supuși și caută să evite conflictele.
Ei iau decizii din frica de autoritate, nu pentru că înțeleg beneficiile comportamentului într-un anumit fel. În viitor, ei pot naturaliza maltratările și ordinele de la alții. Rebeliunea poate fi, de asemenea, o consecință.
Autoritarismul împiedică contactul cu emoțiile, ascultarea și înțelegerea celuilalt. Prin urmare, acești copii pot deveni adulți inflexibili, ghidați doar de respectarea normei.
Supraprotecția
Supraprotecția este una dintre cele mai frecvente greșeli de părinte. Copiii nu vor putea să se apere și să se confrunte cu dificultăți, pentru că cineva a făcut întotdeauna asta pentru ei. Supraprotecția promovează stima de sine scăzută și toleranța scăzută la stări de frustrare.
Lipsa limitelor
Uneori nu ne stabilim limite pentru că vrem să ne confruntăm și mai mult cu crize de furie. Alteori, pentru că ne este mai confortabil să spunem „da”.
Oricare ar fi motivul, de multe ori suntem de acord cu un comportament nepotrivit care va fi repetat mai târziu și va fi greu de eradicat. Consecința va fi o toleranță scăzută la frustrare: persoana nu va accepta „nu” ca răspuns.
Faci din copilul tău centrul absolut al vieții tale
Poate fi puțin plictisitor pentru tine să citești asta, dar așa stau lucrurile. Primii ani de viață ne cer să acordăm o mare atenție copiilor, deoarece este o perioadă de mare dependență în care aceștia își dezvoltă abilități.
Dar încetul cu încetul, trebuie să-i eliberezi, să îi lași să cadă și să greșească, să ia decizii și să-și gestioneze timpul, dorințele și nevoile. Privați de această libertate, vor deveni tineri pretențioși, despoți incapabili să înțeleagă că ei nu sunt centrul universului.