Antocianinele sunt substanțe fitochimice cu multe beneficii pentru sănătate. Se găsesc în unele alimente de origine vegetală și reușesc să îmbunătațească eficiența proceselor fiziologice interne. De altfel, se recomandă consumul regulat pentru a preveni modificările care pot duce la dezvoltarea patologiilor cronice și complexe. Suplimentarea este, de asemenea, posibilă.
Înainte de a începe, trebuie subliniată importanța asigurării prezenței alimentelor de origine vegetală în alimentație. Mai presus de toate, trebuie acordată atenție varietății.
Fructele și legumele furnizează mulți fitonutrienți și micronutrienți importanți pentru corpul uman. Ele sunt invers asociate cu riscul de deces din orice cauză, așa că ar trebui să fie o parte importantă a oricărei diete.
Beneficiile antocianinelor
Pentru a profita la maximum de ele va trebui să te asiguri că nu suferi de niciun deficit nutrițional. Dacă ai îndoieli în acest sens, discută cu un profesionist în nutriție pentru un program personalizat.
Antocianinele întârzie îmbătrânirea
Antocianinele acționează ca antioxidanți. Sunt capabile să neutralizeze formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturile corpului.
Ele previn dezvoltarea patologiilor cronice
Multe boli complexe sunt cauzate de un dezechilibru în starea de homeostazie. Acest lucru se datorează parțial obiceiurilor proaste și unui aport scăzut de antioxidanți și vitamine.
Prin urmare, includerea antocianinelor în alimentație poate fi decisivă în corectarea problemei. Potrivit unui studiu publicat în Alternative Therapies in Health and Medicine, consumul regulat al acestor compuși ar ajuta la prevenirea apariției diabetului și a bolilor cardiovasculare.
Sunt eficiente împotriva anumitor tipuri de cancer
Este esențial să subliniem că puterea antioxidantă a antocianinelor ar putea ajuta la reducerea incidenței anumitor tipuri de cancer. Prin neutralizarea radicalilor liberi, deteriorarea ADN-ului celular este redusă, ceea ce previne formarea elementelor tumorale care se pot reproduce necontrolat.
Este adevărat că dovezile încă lipsesc în acest sens, dar totul pare să indice că un consum regulat de antioxidanți ar limita incidența diferitelor tipuri de tumori în organism.
Îmbunătățesc recuperarea sportivă
Antioxidanții sunt și ei decisivi în procesele de recuperare în sport. Exercițiile de mare intensitate cresc formarea radicalilor liberi și acumularea acestora în țesuturi.
Este adevărat că organismul însuși are o serie de mecanisme pentru a corecta această problemă și a reveni la o situație de echilibru. Cu toate acestea, adesea nu sunt atât de rapide pe cât se aștepta. Pentru a îmbunătăți această funcție, există posibilitatea includerii în alimentație a antioxidanților exogeni.
Unde se găsesc antocianinele?
Tocmai ai descoperit principalele beneficii ale antocianinelor. Acum este momentul să aflăm unde sunt în cea mai mare proporție. Se găsesc de obicei în legumele roșii sau violete. Afinele sunt un exemplu. Concentrația de antocianine este, de asemenea, mare în sfeclă, mure și cireșe, printre altele