Melatonina este un hormon natural care este produs în principal de glanda pineală din creier. Ea joacă un rol în gestionarea ciclului somn-veghe și a ritmului circadian. Oamenii de știință au încă multe de învățat despre toate efectele sale asupra corpului uman.
Cum îmi afectează melatonina corpul?
Cercetătorii și oamenii de știință au încă multe de învățat despre melatonină și despre toate efectele acesteia asupra corpului uman. Principalul mod în care melatonina vă afectează corpul este de a juca un rol în ritmul circadian al corpului dumneavoastră și în ciclul somn-veghe.
Efectul melatoninei asupra somnului
Glanda pineală eliberează cele mai mari niveluri de melatonină atunci când este întuneric și scade producția de melatonină atunci când ești expus la lumină. Cu alte cuvinte, aveți niveluri scăzute de melatonină în sânge în timpul zilei și niveluri maxime de melatonină în timpul nopții. Cu cât noaptea este mai lungă, cu atât glanda pineală secretă mai mult melatonină.
Din acest motiv, melatonina a fost adesea numită „hormonul somnului”. Deși melatonina nu este esențială pentru a dormi , dormi mai bine atunci când ai cele mai ridicate niveluri de melatonină din organism. Cu toate acestea, alți factori contribuie la capacitatea corpului de a dormi și la calitatea somnului pe care îl obțineți.
Pe măsură ce glanda pineală primește informații despre ciclul zilnic lumină-întuneric (zi-noapte) de la retinele din ochi și apoi eliberează melatonină în consecință, persoanele cu orbire care nu pot detecta lumina au, de obicei, cicluri de melatonină sincronizate neregulat, ducând la tulburări de ritm circadian.
Alte efecte ale melatoninei naturale
Melatonina interacționează și cu hormonii feminini biologic. Cercetările au arătat că ajută la reglarea ciclurilor menstruale .
Melatonina pineală poate proteja și împotriva neurodegenerării, care este pierderea progresivă a funcției neuronilor. Neurodegenerarea este prezentă în afecțiuni precum boala Alzheimer și boala Parkinson .
Cercetătorii au descoperit că persoanele cărora li s-a îndepărtat chirurgical glanda pineală (pinealectomie) au experimentat un proces de îmbătrânire accelerat. Din acest motiv, unii oameni de știință cred că melatonina naturală poate avea proprietăți anti-îmbătrânire.
Hipomelatoninemie
Hipomelatoninemia apare atunci când aveți niveluri maxime de melatonină pe timpul nopții mai mici decât cele normale sau niveluri de producție totală de melatonină mai mici decât cele normale, în comparație cu ceea ce este de așteptat pentru vârsta și sexul dumneavoastră.
Hipomelatoninemia poate juca un rol în tulburările de somn de ritm circadian , care sunt un grup de tulburări de somn care au toate caracteristica comună a unei întreruperi în timpul somnului. Tulburările de somn ale ritmului circadian includ:
– Tulburare întârziată în faza de somn : cu această tulburare de somn, te culci și te trezești cu mai mult de două ore mai târziu decât ceea ce este de obicei considerat un ciclu normal de somn-veghe.
– Tulburare avansată a fazei de somn : Cu această tulburare de somn, adormi seara devreme (18:00 – 21:00) și te trezești dimineața devreme (2:00 – 5:00).
– Ritm neregulat somn-veghe : această tulburare de somn are un ciclu somn-veghe nedefinit. Este posibil să faceți mai multe pui de somn pe parcursul unei perioade de 24 de ore.
– Sindromul somn-veghe non-24 de ore : Cu această tulburare de somn, vă păstrați aceeași perioadă de somn și timp de veghe, dar „ceasul intern” este mai lung de 24 de ore. Când acesta este cazul, ciclul real de somn-veghe se schimbă în fiecare zi, timpul fiind întârziat cu una până la două ore în fiecare zi.
Aceste tulburări de somn pot provoca lipsa somnului și pot perturba calitatea somnului pe care îl obțineți, ceea ce poate contribui la dezvoltarea următoarelor condiții de sănătate:
– Hipertensiune arterială (hipertensiune arterială).
– Rezistenta la insulina.
– Obezitatea.
– Sindromul metabolic.
– Risc crescut de cancer mamar și cancer de prostată.
– Risc crescut de diabet de tip 2.
Cauzele hipomelatoninemiei pot fi primare sau secundare. Cauzele primare sunt factorii care afectează direct glanda pineală, cum ar fi afectarea glandei pineale sau o tumoare a glandei pineale.
Cauzele secundare ale hipomelatoninemiei se datorează factorilor de mediu și/sau medicamentelor, inclusiv:
– Munca în schimburi.
– Îmbătrânire.
– Boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson.
– Beta-blocante.
– Blocante ale canalelor de calciu.
– Inhibitori ai ECA.
Ar trebui să iau melatonina ca supliment?
Studiile au arătat că suplimentarea cu melatonina poate îmbunătăți somnul în cazuri specifice, dar cu toate astea nu funcționează la toată lumea.
Unde se găsește?
Melatonina este vândută fără rețetă în magazinele naturiste și în farmaciile. Ca și alte suplimente alimentare, este reglementat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din România. Melatonina este disponibilă ca supliment sub formă de pastile. Există două tipuri: naturale și sintetice (fabricate de om). Melatonina naturală este obținută din glanda pineală a animalelor. Această formă ar putea fi contaminată cu un virus, așa că nu este recomandată. Forma sintetică a melatoninei nu prezintă acest risc. Eticheta de pe flaconul de pilule ar trebui să indice tipul. Dacă nu sunteți sigur, întrebați un farmacist sau un medic înainte de a-l lua.
Sfaturi utile:
– Nu păstrați melatonina la îndemâna și vederea copiilor.
– Păstrați medicamentele și suplimentele într-un loc răcoros și uscat.
– Nu depozitați medicamentele și suplimentele în băi, care sunt adesea calde și umede.