Cultivarea stimei de sine și a iubirii de sine este o sarcină pe care toată lumea ar trebui să o dezvolte. Cu toate acestea, de-a lungul copilăriei, mamele și tații au responsabilitatea de a-și ajuta copiii să creadă în ei înșiși, astfel încât să devină adulți fericiți și independenți. Așa că astăzi îți spunem care sunt cele 5 greșeli pe care le faci în creșterea copiilor care le afectează stima de sine.
Parentingul respectuos și pozitiv se remarcă prin faptul că nu folosește niciodată violența ca metodă de educație și se folosește doar de dragoste și disciplină. Într-adevar, în momente de stres, putem spune lucruri fără măcar să ne gândim sau să avem anumite atitudini care ajung sa afecteze grav încrederea în sine a celor mici.
5 greșeli care le afectează stima de sine
A ști să identifici acest tip de comportament și să-l elimini este esențial nu numai pentru a cultiva stima de sine, ci și pentru a întări legătura parentală. Amintește-ți că un copil cu stima de sine ridicată se va confrunta cu noi provocări de viață cu mai multă încredere și entuziasm, așa că încearcsă să eviți următoarele greșeli:
- Judeci gusturile sau personalitatea lor
Vorbim despre acțiuni care pot părea nevinovate, cum ar fi să-ți bați joc sau să râzi de copii pentru desenele pe care îi place să le vizioneze, să-l judecăm pentru felul în care merge sau vorbește sau comentarii discriminatorii despre lucruri pe care nu le înțelege…
- Faci critici neconstructive
Nu contează dacă ești copil sau adult. Cu toții facem greșeli la orice vârstă pentru că în această viață nu terminăm niciodată să învățăm cum să fim o persoană bună. Așa că atunci când copilul tău face o greșeală, nu-l face să se simtă rău pentru ceea ce a făcut. Cel mai bine este să-i vorbești cu dragoste și empatie, astfel încât să-și înțeleagă eșecul și să încerce să se îmbunătățească în viitor.
- Pedepsirea în public: una dintre greșelile care le afectează stima de sine
Umilirea și pedeapsa fizică sunt marii dușmani ai educației pozitive. Dacă ai de gând să-ți corectezi copilul pentru ceva, încearcă să o faci în privat, astfel încât să ai șansa de a vorbi despre asta și de a te gândi la asta calm.
- Cauți perfecțiunea controlându-i viața
Ca mamă sau tată, îți dorești întotdeauna ce e mai bun pentru copiii tăi și asta este perfect normal. Cu toate acestea, copiii și adolescenții au propriile criterii și să le impui anumite obligații sau obiective nu este cea mai bună idee dacă vrei ca ei să-și urmeze adevăratele visuri.
- Îi compari cu alții căutând perfecționismul
Toți copiii au abilități și talente diferite. Unii sunt mai buni cu cifrele, în timp ce alții sunt mai buni cu arta. Și doar pentru că unele domenii de cunoștințe sunt dificile pentru unii copii, nu înseamnă că nu se străduiesc suficient sau sunt mai puțin inteligenți decât frații și colegii lor.