Caisele uscate reprezintă o gustare sănătoasă, fiind apreciate pentru gustul dulce și textura fermă. Acestea provin din procesul de deshidratare a caiselor proaspete, proces care poate fi realizat fie natural, prin uscarea la soare, fie industrial, prin deshidratare sau uscare în cuptor. Indiferent de metodă, principiul este același: eliminarea apei din fructe, ceea ce le permite să se conserve pentru o perioadă mai lungă. Printre beneficiile pe care acestea le pot oferi sănătății se află:
1. Sprijină sănătatea ochilor
Unul dintre beneficiile caiselor uscate este faptul că au rol în sănătatea ochilor. Vitamina A, prezentă în mod natural în caisele uscate, contribuie la funcționarea corectă a retinei și prevenirea orbirii nocturne, o tulburare oftalmologică ce este cauzată de o deficiență a pigmenților luminoși în ochi. Vitamina A ajută, de asemenea, la protejarea corneei, partea transparentă a ochiului care acoperă irisul și pupila [1]-[2]-[3].
Pe de altă parte, vitamina E este un antioxidant solubil în grăsimi care elimină toxinele din organism și protejează celulele ochilor de stresul oxidativ. Antioxidanții precum vitamina E pot contribui la prevenirea sau încetinirea progresiei degenerării maculare legate de vârstă, o cauză principală a orbirii la persoanele în vârstă [3].
Betacarotenul este un alt compus important prezent în caisele uscate. Acesta conferă caiselor culoarea lor galben-portocalie și este un precursor al vitaminei A. Acest lucru înseamnă că organismul poate transforma betacarotenul în vitamina A, care este vitală pentru sănătatea ochilor.
2. Contribuie la sănătatea pielii
Vitaminele C și E, prezente în cantități însemnate în caisele uscate, au rol în menținerea sănătății pielii și a aspectului său tânăr. Vitamina C, cunoscută și ca acid ascorbic, este un antioxidant puternic care protejează pielea de radicalii liberi produși de expunerea la razele ultraviolete și la poluanți. Vitamina C este implicată direct în sinteza de colagen, proteina care asigură structura, rezistența și elasticitatea pielii [3].
O dietă bogată în vitamina C, precum cea care include consumul de caise uscate, poate contribui la prevenirea apariției ridurilor și la îmbunătățirea aspectului general al pielii. Această stimulează producția de colagen, menținând astfel integritatea și elasticitatea pielii. În plus, vitamina E din caisele uscate ajută la menținerea hidratării pielii și la protejarea acesteia împotriva daunelor oxidative [3].
Factorii de mediu, precum expunerea la soare, poluarea, fumul de țigară și radiațiile ultraviolete (UV) pot avea un impact asupra sănătății pielii. Există o legătură directă între expunerea la lumina UV, arsurile solare și riscul de melanom, o formă mortală de cancer de piele. Vitaminele C și E din caisele uscate pot contracara aceste efecte dăunătoare, protejând pielea și prevenind îmbătrânirea prematură a acesteia [3].
3. Ajută sănătatea intestinală
Caisele uscate sunt o sursă excelentă de fibre solubile, având potențialul de a regla nivelul de zahăr din sânge și de a reduce colesterolul:
- fibrele solubile reglează absorbția de glucoză în intestinul subțire, ceea ce ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. În plus, fibrele solubile pot lega colesterolul din dieta noastră, ajutând astfel la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Prin încetinirea procesului de digestie, fibrele solubile din caisele uscate ajută la menținerea unui nivel stabil de zahăr în sânge și oferă o sursă de nutriție pentru bacteriile benefice din intestin [1]-[2]-[3];
- microbiomul intestinal, adică comunitatea de bacterii care populează intestinul, are un rol extrem de important în sănătatea noastră. Consumul de caise uscate poate contribui la susținerea unui microbiom intestinal sănătos, deoarece fibrele solubile ajută la creșterea bacteriilor benefice. Acest lucru poate fi asociat cu un risc mai mic de dezvoltare a obezității, deoarece un microbiom intestinal sănătos poate ajuta la reglarea metabolismului și a greutății corporale [3];
- includerea caiselor uscate într-o dietă echilibrată și diversă poate ajuta sănătatea intestinală. Consumul regulat de caise uscate, împreună cu alte alimente bogate în fibre, în cadrul unei alimentații echilibrate, poate contribui la menținerea unei digestii sănătoase și la reducerea riscurilor asociate cu bolile cardiovasculare. Acest lucru se datorează capacității fibrelor de a ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge și de a reduce colesterolul [1]-[3].
Important de reținut: deși caisele uscate sunt benefice pentru sănătate în general, consumul excesiv poate duce la probleme digestive, cum ar fi balonare sau diaree, datorită conținutului ridicat de fibre. Este recomandat să se consume cu moderație și în cadrul unei diete echilibrate.
Includerea caiselor uscate într-o dietă sănătoasă și echilibrată nu este o sarcină dificilă. Acestea pot fi consumate ca atare ca o gustare în timpul zilei, pot fi adăugate în iaurt, cereale, salate sau utilizate în diverse rețete de deserturi și supei. Alege și tu să ai o alimentație sănătoasă!
Bibliografie:
1. “9 Health Benefits of Dried Apricots + Nutritional Facts.” STYLECRAZE, 29 Aug. 2013, www.stylecraze.com/articles/benefits-of-dried-apricots-for-skin-hair-and-health/. Accessed 22 Feb. 2024;
2. “Health Benefits of Apricots.” Health, www.health.com/apricots-benefits-7564194. Accessed 22 Feb. 2024;
3. Katey Davidson, MScFN, RD. “9 Health and Nutrition Benefits of Apricots.” Healthline, Healthline Media, 5 June 2019, www.healthline.com/nutrition/apricots-benefits. Accessed 22 Feb. 2024.