Îndepărtarea măselei de minte este unul dintre cele mai cunoscute proceduri stomatologice, iar percepțiile noastre despre necesitatea eliminării celui de-al treilea molar sunt adesea formate pe baza experiențelor celor din jurul nostru.
Nu toată lumea are nevoie să-și extragă măseaua de minte; decizia ar trebui luată după o informare corectă și consultarea cu un medic dentist. Dar când este necesară extracția măselei de minte?
O dantură normală include pe fiecare arcadă doi incisivi centrali, doi incisivi laterali, doi canini, patru premolari și patru molari, aranjați simetric. Dacă sunteți în căutarea unui implant dentar ieftin, citiți articolul implant dentar Bucuresti.
Măselele de minte sunt ultimul grup de molari care se dezvoltă și erup în timpul adolescenței sau până la 25 de ani. Acestea au rolul de a tăia și a sfărâma alimentele pe care le ingerăm.
Deși se spune adesea că apariția măselei de minte este asociată cu vârsta maturității intelectuale, nu este întotdeauna un motiv de sărbătoare, deoarece adesea provoacă mai mult disconfort decât beneficii.
Adesea, măselele de minte cresc într-un unghi nepotrivit sau cariate, ceea ce poate afecta dinții adiacenți.
În unele situații, poziționarea lor inadecvată împiedică erupția completă, rămânând parțial acoperite de gingie și provocând dureri intense.
Apare măseaua de minte inclusă când spațiul necesar pentru erupția normală se reduce din diverse motive, astfel încât erupția este blocată de gingii, os, alt dinte sau o combinație a acestora.
Îndepărtarea măselei de minte printr-o intervenție chirurgicală dentară se realizează sub anestezie locală. Dacă este realizată la momentul potrivit, extracția măselei de minte poate preveni infecțiile, durerile la presiune și chisturile.
Când este necesară îndepărtarea măselei de minte?
- Când dinte este inclus și nu poate erupe, lucru care ar putea afecta rădăcinile dinților adiacenți;
- Când dinte este semi-inclus și nu poate fi curățat corespunzător, ceea ce duce la acumularea de bacterii și apariția cariilor;
- Când nu există suficient spațiu pe arcadă și erupția sa poate distorsiona poziția celorlalți dinți;
- Când gingia este frecvent inflamată în zona respectivă.
Așa cum am menționat, nu este mereu necesară extracția măselei de minte. Există persoane care pot păstra acest molar fără a se confrunta cu probleme ulterioare.
Când este posibil să păstrezi măseaua de minte?
- Atunci când aceasta a erup în totalitate, nu cauzează disconfort și poate fi igienizată corespunzător;
- Atunci când se află într-o stare bună, fără urme de carii și gingie inflamată;
- Atunci când este poziționată corect și nu afectează dinții vecini.
În funcție de dezvoltarea danturii și de evoluția erupției molarului de minte, medicul stomatolog este cel care poate decide dacă este necesară extracția sau nu. De aceea, este recomandată efectuarea unor controale periodice, la fiecare 6 luni.
Riscurile unei extracții dentare
Există situații în care pacienții necesită extracția unei măsele de minte, în timp ce alții pot avea nevoie de extragerea tuturor celor patru măsele.
Acest lucru poate fi determinat de evoluția masticației și alimentației, precum și de dezvoltarea celorlalți dinți în arcadă.
Fiecare caz este individual și necesită o evaluare atentă a medicului dentist pentru a determina cel mai potrivit plan de tratament.
Extracția dentară este o intervenție chirurgicală prin care un dinte afectat, care nu poate fi salvat prin alte metode sau proceduri terapeutice, este îndepărtat.
În cazul extracției molarului de minte, procedura poate fi simplă atunci când dinte este erupt în cavitatea bucală, sau poate fi chirurgicală în situațiile în care dinte este inclus sau semi-inclus în gingie, sau nu poate fi ușor accesibil în cavitatea bucală.
Extracția se realizează sub anestezie locală, asigurând astfel absența durerii pentru pacient.
În cadrul clinicii Stoma Urgent, riscurile asociate unei extracții dentare sunt extrem de reduse. Echipa de medici specialiști și mediul steril de lucru, precum și utilizarea echipamentelor de ultimă generație, ne garantează un nivel înalt de siguranță chiar și în cazul unor posibile complicații.
Extracția măselei de minte în timpul sarcinii
Sănătatea generală este o prioritate pentru fiecare persoană, iar atunci când vine vorba de sarcină, acest aspect devine și mai important. Viitoarea mamă dorește să se asigure că este complet sănătoasă pentru a proteja dezvoltarea fătului și pentru a evita riscurile asociate cu anumite intervenții medicale.
Datorită progresului tehnologic, intervențiile medicale sunt mult mai sigure, iar riscurile sunt reduse. De exemplu, medicii stomatologi confirmă că o radiografie dentară digitală este minim invazivă și emite o cantitate extrem de mică de radiații către corpul uman. Cu toate acestea, intervențiile chirurgicale nu sunt recomandate în timpul sarcinii. Așa cum am menționat anterior, extracția molarului de minte implică anestezie, iar aceasta este contraindicată în timpul sarcinii.
Dacă planifici să rămâi însărcinată și ai orice disconfort legat de măselele de minte, este recomandat să consulți un stomatolog pentru a rezolva problemele înainte de sarcină. În plus, dacă molarul de minte provoacă disconfort, este important să consulți medicul dentist pentru a obține sfaturi și a afla cea mai bună soluție pentru tine.
Recomandări pentru recuperarea după extracția măselei de minte
Nu trebuie să ne panicăm în legătură cu perioada de recuperare după extracția măselei de minte. Respectarea indicațiilor medicului este esențială pentru o vindecare mai rapidă. După intervenție, este recomandat să aplicăm o compresă sterilă în zona afectată timp de 20 de minute, apoi să utilizăm o pungă de gheață timp de 15 minute.
Putem începe periajul dentar începând cu a doua zi, dar trebuie să utilizăm o periuță de dinți cu peri moi și să efectuăm mișcări delicate. Pentru a accelera procesul de vindecare, este indicat să clătim gura cu ceai de salvie și să luăm antibiotice timp de cinci zile, precum și antiinflamatoare, conform recomandării medicului.
Un aspect extrem de important este menținerea zonei de extracție cât mai curată posibil. În cazul fumătorilor, se recomandă să se evite fumatul timp de 48-72 de ore după extracție, conform recomandărilor medicului stomatolog.
Recomandări privind alimentația după extracția măselei de minte
În primele 48 de ore de la extracția măselei de minte, este recomandat să urmăm o dietă bazată pe alimente moi. Activitățile fizice intense pot provoca sângerări, motiv pentru care medicii recomandă evitarea aplecărilor sau ridicarea greutăților în primele 2-3 zile după extracție.
Este important de menționat că perioada de vindecare poate varia de la un pacient la altul, iar fumătorii pot avea nevoie de mai mult timp pentru cicatrizare.
Medicul specialist în chirurgie dentară va prescrie antibiotice pentru a preveni infecțiile și va furniza toate informațiile necesare.
În primele 24 de ore, se recomandă evitarea mestecării alimentelor în zona intervenției chirurgicale și consumul de băuturi și alimente fierbinți, cafea, alcool și alimente tari trebuie evitate.