Carnea este un element de bază în alimentația omului și se comercializează atât în diferite forme, procesate sau neprocesate, proaspete, congelate sau conservate prin diverse metode. Este și un aliment foarte perisabil, datorită conținutului proteic bogat, care favorizează dezvoltarea germenilor. Prelucrarea, depozitarea, refrigerarea și conservarea în condiții improprii pot duce la contaminarea microbiologică, la alterarea rapidă și la numeroase pericole pentru sănătatea consumatorilor. Pentru a evita aceste riscuri, o soluție eficientă și sigură este utilizarea în industria cărnii a tehnologiei UV de dezinfecție. Cu ajutorul acesteia se îmbunătățește întreg procesul de prelucrare și depozitare a cărnii, se reduc pierderile și crește calitatea produselor care ajung la consumatori.
Igiena în spații frigorifice pentru carne
În spațiile frigorifice în care se depozitează carnea, condițiile de mediu pot favoriza dezvoltarea unor germeni. Fie că intră în camerele frigorifice odată cu produsele contaminate, prin personalul unității, fie că se dezvoltă pe pereții acestora sau în aerul umed și închis, în interiorul acestor spații se pot înmulți microorganisme nocive precum Bacillus, E. Coli, Clostridium, Legionella, Vibrio, Salmonella, Pseudomonas sau Staphylococcus.
Metodele clasice de igienizare implică un consum ridicat de substanțe dezinfectante, precum și eforturi constante din partea angajaților de a menține un mediu steril, ferit de contaminare. Spre deosebire de dezinfecția chimică, purificarea aerului cu ajutorul tehnologiei UV aduce o serie de beneficii considerabile pentru agenții economici. Fără substanțe nocive, cu minimum de efort și un consum scăzut de energie, se obține un mediu sigur în spațiile frigorifice, fără germeni periculoși care pot afecta calitatea alimentelor și fără depuneri de biofilm pe pereții camerelor.
Lămpi UV în spațiile de depozitare
Utilizarea unor echipamente cu lampi cu ultraviolete rezolvă multe dintre problemele cu care se confruntă managerii din industria cărnii. Dezinfecția se realizează prin expunerea aerului din încăperi la acțiunea germicidă a razelor ultraviolete emise de lămpi. Acestea au capacitatea de a distruge lanțurile ADN și ARN ale microorganismelor și de a purifica mediul de bacterii, virusuri sau mucegaiuri care provoacă infecții gastrointestinale și respiratorii grave.
Dispozitivele cu lămpi UV sunt sigure, economice și nu afectează calitatea alimentelor. Pot funcționa în absența sau în prezența personalului, în funcție de specificații și de modelele de sterilizatoare UV alese de agenții economici, potrivit nevoilor din activitatea lor.
Sisteme UV pentru dezinfecția saramurii care se injectează în produsele de carne
Multe dintre produsele din carne care se găsesc pe piață sunt conservate prin metode clasice, cum ar fi cele pe bază de saramură. Lichid care folosește o concentrație variabilă de sare dizolvată în apă, saramura este un procedeu prin care alimentele procesate din carne capătă gust și dobândesc o durată de viață mai extinsă.
Cu toate că sarea este un conservant natural eficient, la concentrația din saramură, nu are puterea de a împiedica înmulțirea tuturor germenilor. De aceea, se impune dezinfecția saramurii. Folosirea tehnologiei UV pentru sterilizarea saramurii folosite garantează prospețimea îndelungată a produselor din carne injectate și elimină eficient microorganismele care provoacă alterarea cărnii și îmbolnăviri în rândul consumatorilor.
Recomandare de la SPECTRA PROFESSIONAL UV SOLUTIONS pentru industria cărnii
Pentru dezinfecția aerului din spațiile de depozitare, Spectra Professional UV Solutions recomandă sterilizatorul UV REFLEX SCB produs de Light Progress, un sistem UV cu grad de protecție IP55, rezistent la umezeală și temperaturi scăzute. Aparatul se montează pe tavan, în fața sistemelor de ventilație, paralel cu debitul de aer.
În doar câteva minute de funcționare, aerul din incintă este purificat de germeni în proporție de 99,99 %, iar condițiile de conservare a alimentelor se îmbunătățesc considerabil. Dispozitivul se poate utiliza în siguranță în prezența personalului. Se elimină folosirea antisepticelor scumpe, a muncii și a timpului suplimentar necesar realizării dezinfecției.
Mai multe soluții pentru purificarea aerului în industria alimentară cu ajutorul tehnologiei UV pot fi identificate accesând: https://www.spectra.ro/sterilizatoare-uv-aer/?industry=industria-alimentara#filtru .
La dezinfecția saramurii injectate în produsele din carne, specialiștii Spectra Professional UV Solutions recomandă eficiența sterilizatorului UV PureLine D EO H, produs de Nuvonic. Utilizat cu succes în industria alimentară și a băuturilor, echipamentul purifică un debit de apă de până la 340 m3/h. Se integrează ușor în instalațiile existente și are o funcționare inteligentă datorită senzorilor de monitorizare a dozei de ultraviolete necesare pentru sterilizare și a sistemului automat de curățare a plăcii de quartz în care este introdusă lampa UV.
Se întreține ușor, consumă puțină energie electrică și purifică microbiologic apa de proces, astfel încât agenții economici să beneficieze de avantaje semnificative în ceea ce privește reducerea cheltuielilor de producție și eliminarea pericolului îmbolnăvirilor în rândul personalului și al consumatorilor.
În orice etapă a procesului de prelucrare, depozitare și distribuție a cărnii, beneficiile utilizării tehnologiei UV sunt evidente. Cu echipamente UV specializate, se asigură o dezinfecție eficientă a aerului în camerele de depozitare a alimentelor, iar apa de proces și saramura utilizată pentru injectarea cărnii sunt purificate eficient și sigur, contribuind la menținerea unor standarde ridicate de calitate și igienă în industria de profil.