Nu știi cu ce să înlocuiești zahărul? Să reduci zahărul poate părea dficil deoarece activează zona de plăcere de la noi din creier care poate declanșa foarte repede o dependență. Cu cât mâncăm mai mult zahăr, cu atât avem mai multă poftă de zahăr. Dar, este posibil să reduci nivelul de zahăr pe care îl consumi. Ai la îndemână câteva alternative mai sănătoase.
Fructele
Fructele sunt bomboanele sănătoase ale naturii. Chiar dacă conțin zahăr, conțin și vitamine, minerale și antioxidanți. Iar coaja lor este bogată în fibre. Acest lucru va ameliora digestia și nu va lăsa glicemia să urce brusc pe timp de zi.
Curmalele sunt cea mai bună alternativă la zahărul din preparatele tale.
Fructele sunt deci perfecte pentru a da un gust fructat și natural dulce pentru tarte, prăjituri, dar și biscuiți- lămâie, nucă de cocos sau portocale. Poți miza mai ales pe zmeură, căpșuni, prune sau mure.
Siropul de arțar
Chiar dacă este destul de bogat în calorii, siropul de arțar este o bună alternativă la zahărul alb obișnuit. Conține mai puțină fructoză ca acesta. În plus, mai conține și puternici antioxidanți.
Mierea. Vitaminele și mineralele din miere sunt perfecte pentru a completa alimentația ta. Poți adăuga o linguriță de miere sucurilor tale smoothie sau iaurturilor.
Stevia
Este un îndulcitor care se prepară cu ajutorul unei plante. Este un edulcorant natural, fără calorii care poate fi cumpărat sub formă de frunze sau pudră transformată. Cea mai bună modalitate de a îndulci cafeaua, sucurile smoothie, dar și deserturile. Este rezistentă la coacere, dar se potrivește atât preparatelor calde, cât și celor reci.
Are o putere de îndulcire de 300 de ori mai mare față de zahăr, dar nu conține deloc calorii!
Siropul de agave
Are cel mai mic indice glicemic și se poate folosi pentru cereale, clătite sau pâine. Se poate folosi și pentru a înlocui pâinea din deserturi.
Alte alternative pe care le poți alege:
- Mierea de accacia este perfectă pentru ceaiuri, infuzii sau iaurturi, dar și pentru alte preparate reci, dulci.
- Are același gust și aceeași textură ca și zahărul clasic. Este deci alegerea perfectă pentru toate preparatele care au nevoie de o textură crocantă.
- Mirodeniile și ierburile. Scorțișoară, nucșoară, semințe de vanilie, anason stelat, mentă, busuioc… sunt alegeri perfecte pentru a conferi cel mai natural gust dulce preparatelor tale. Sunt delicioase pentru madlene, brioșe și alți biscuiți.